steg 1

Bestäm avstånd mellan lamporna

En tumregel är att ha ungefär 100 cm mellan varje lampa, om du vill ha dem i följd utan avvikelser. Du är så klart helt flexibel och kan välja både längre eller kortare avstånd.

Vill du hellre ha lamporna på ett annat sätt, som mot en fasad/mur, runt krukor/växtboxar eller vid en avsats för att skapa struktur, kan placering och avstånd mellan lamporna se olika ut. Alla placeringar och avstånd är möjligt med vårt system.

steg 2

Markera hålens placering

Placerar du lamporna längs en rak linje så sätt en skruv mitt i första och sista tänkta hålet och fäst ett snöre mellan dessa skruvar. Sen är det bara att mäta ut och markera hålen längs vägen. Tänk på att placera lamporna mitt i en bräda och inte för nära intill kanten / änden. Säkerställ också att du inte har några reglar precis under ett tänkt hål då det försvårar installationen avsevärt.

Måste du borra i en regel så se till att borra mitt i regeln för att minimera
försvagning av regeln. Förstärk gärna regeln efteråt också.

steg 3

Lägg ut decklights, kablar och transformator

Testkoppla allt så att du ser att du har tänkt rätt och att det fungerar som du har tänkt. Det är mycket lättare att justera något innan du har börjat borra i brädorna.

Tips: Har du längre än 100cm mellan lamporna så kan du hoppa över vissa kontakter längs grenkabeln. Har du kortare avstånd så kan du behöva lägga grenkabeln i en s-form så att den inte blir helt sträckt, då kommer ju uttagen närmre varandra. Detta medför dock att du kan behöva komplettera med en extra grenkabel i slutet så att du kan koppla in även de sista decklightsen.

steg 4

Göra hål

Borra hålen med hålsåg eller centrumborr. Ta det lugnt och tryck inte för hårt när du borrar, låt borrmaskinen göra jobbet. Gå eventuellt över hålen med lite sandpapper. Är brädan du borrar i inte fastsatt i altanen så tänk på att vända brädan så att du borrar ”ovanifrån” så att du inte får fula synliga utslag i träet efter borrningen.

steg 5

Kabeldragning

Kabeldragningen kan kräva att du lossar på en eller några trallbrädor för att kunna komma åt ordentligt. Man kan lägga kablarna i kabelrör eller klamra fast dem på undersidan av brädorna, men det vanligaste är att man helt enkelt låter dem ligga. Grenkablarna i gummi är rejäla och gjorda för vårt nordiska klimat.

steg 6

Sätt i lamporna

Placera lamporna i hålen och koppla in dem i grenkabeln. Dra åt kopplingarna ordentligt så att det blir helt tätt. Koppla även in transformatorn och kontrollera att allt lyser som det ska.

steg 7

Återställ

När du har kontrollerat allt allt sitter på sin plats och att lamporna lyser som de ska så sätter du tillbaka brädorna som tagits bort under installationsprocessen.

tips

Installera i sten

I planeringsfasen följer du i stort samma princip som
när man ska fälla in decklights i en träaltan. Man måste dock vara mer noggrann såväl i planeringen som utförandet då det är betydligt svårare att korrigera något som är monterat i sten.

Lägg ut kablarna / förbered med rör innan stensättningen påbörjas. Använder du dig av rör så tänk på att rörens diameter är tillräckligt stora. Du använder då lämpligast LightsOns förlängningskablar och inte grenkablarna. Där kablarna kommer upp för att ansluta till en lampa kopplas en t-koppling in.

En bra borrmaskin och borrar anpassade för materialet är avgörande för effektiv håltagning i stenmaterial och klinkers. Ha tålamod och borra med lågt varvtal på borrmaskinen.

Tips: Monteringskopp & extra kabel. Är oturen framme och en lampa efter några år skulle behöva bytas ut? Då är det ytterst tacksamt om man
slipper slita upp hela stensättningen. Om du under installationen placerar en monteringskopp under stenplattan så sitter kabeln inte fast i underlaget utan har ett eget litet utrymme. Sätter man sen en kort förlängningskabel (vår kabel 0.5m) i änden på decklightens kabel så kan man enkelt dra upp decklighten ur stenen, skruva loss den från kabeln och skruva dit en ny decklight. Fixat på mindre än 30 sekunder!

learn more

blogs to inspire

DIY - glimrande pumpa
Inspiration

DIY - a shining pumpkin

Create your own shining pumpkin to decorate the entrance to your home.
DIY - Skapa en mysig ljusslinga
Inspiration

DIY - Skapa en mysig ljusslinga

Här använder vi Cosy och loppisfynd för att skapa en mysig ljusslinga.
Skapa en stämningsfull trädgård med belysning. Så börjar du.
Trädgårdstips

Use lighting to set the garden mood. How to get started.

Emelie Nisu, trädgårdsarkitekt, hjälper dig med hur du ska tänka för att att skapa en stämningsfull trädgård med trädgårdsbelysning. Hon ger dig 7 handfasta tips på väg till din mysiga och funktionella drömträdgård.